• +06 41375895
  • praktijk@prologopedie.nl

Stem

 

Met de stem maakt iedereen geluid, dat vervolgens wordt omgezet in klanken met de tong, gehemelte, kaak en lippen. Het stemgeluid is dus een belangrijk onderdeel om hoorbaar te communiceren met anderen. Een stemstoornis kan deze communicatie met anderen ernstig verstoren. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan in het uitoefenen van een beroep waarbij spreken een rol speelt. Het verkeerd gebruik maken van de stem is schadelijk voor de stem. Het kan organische veranderingen aan de stem tot gevolg hebben zoals stempoliepen of stembandknobbels.

Heesheid
Het meest voorkomende stemprobleem bij kinderen is heesheid. Dit is vaak het gevolg van het niet goed gebruiken van de stem of het misbruiken van de stem zoals bij gillen, gekke geluiden maken, hard zingen etc. Sommige kinderen groeien over hun heesheid heen als zij in de puberteit komen en hun stembanden veranderen. Het is echter van belang om vast te stellen wat de oorzaak van de heesheid is en of er geen stembandknobbeltjes zijn ontstaan of kunnen worden voorkomen.

Behandeling
Tijdens de therapie wordt inzicht gegeven in de werking van de stembanden en welk gedrag schadelijk is voor de stem. Verder kan het gedrag dat een goede stemwerking in de hand werkt aangeleerd worden.

Aanmelden of vragen?

Heeft u een vraag of wilt u zich aanmelden, druk dan op deze directe link.